Zwitserland – Informatie omgeving

[weaver_breadcrumbs class='alt-class' style='font-size: 11px;']

Ga naar omgeving Leysin, Fiesch

De omgeving van Fiesch (Wallis)

 • Het dorp Fiesch ligt in het Zwitserse kanton Wallis en telt rond de 1000 inwoners. Het is een belangrijk uitvalcentrum voor een bezoek aan de Aletschgletsjer.
 • Vanuit Fiesch vertrekt een kabelbaan naar de Fiescheralp, vanwaar men met eem andere kabelbaan verder kan naar de ruim 2900 meter hoge Eggishorn. De Eggishorn biedt een panorama op de Aletschgletsjer en op veel van de 'vierduizenders' in Wallis en Berner Oberland.
 • De Aletschgletsjer is de grootste gletsjer in Zwitserland. Hij is circa 23 km lang, bedekt een oppervlakte van 117 km² en bestaat uit ongeveer 27 miljard ton ijs. Door de opwarming van de atmosfeer sinds 1870 is er veel ijs afgesmolten en is dikte sindsdien met ongeveer 100 meter gereduceerd.
 • De Aletschgletsjer ligt ten noorden van het toeristische Aletschgebied, bekend voor zijn wandelmogelijkheden, moutainbike-tracks en wintersportvoorzieningen.
 • Via een kabelbaan uit Fiesch wordt een panoramisch punt vlak onder de top bereikt van waaruit niet alleen een groot gedeelte van de bekende Aletschgletsjer zichtbaar is, maar ook een belangrijk gedeelte van de Berner Alpen en de Walliser Alpen. Men ziet de Monte Leone, de Monte Rosa, de Matterhorn, de Weisshorn, de Mont Blanc, de Aletschhorn, de Jungfrau, de Mönch, de Eiger en de Finsteraarhorn.
 • Bezoek Fiesch vanuit dit chalet: Fiesch-HI.

De omgeving van Leysin (Vaud)

 • Het dorp Leysin heeft circa 3.000 inwoners en is gelegen op een zuidhelling op een hoogte van 1.263 meter. Het ligt even voorbij Montreux in het Zwitserse kanton Vaud in de Waadtländer Alpen. Ook wat betreft bereikbaarheid is Leysin een goede keus: dat geldt niet alleen voor de auto maar ook voor de trein (Basel, Aigle) en vliegtuig (Geneve, Aigle) en dan het bergtreintje naar Leysin.
 • Trots is dit vakantieoord op het opmerkelijk hoge aantal zonuren (1900). Ter vergelijking voor Amsterdam is dat gemiddeld 1030 uur. Sneeuwzeker is Leysin vanaf eind november tot eind april. Maar ook op dagen waarop geen of minder sneeuw naar beneden valt toont de VVV van Leysin wat dit bergdorp naast de skisport nog meer te bieden heeft. Fit blijven kunt u hier in een modern sportcentrum met overdekt zwembad en fitnessruimtes, tennissen, squashbanen, kunstijsbaan en curlingbanen.
 • Het skigebied is met één gondellift, zeven stoeltjesliften en acht sleepliften zeer overzichtelijk en toegankelijk. In de loop der jaren zijn de oude liften door moderne liften vervangen. De tien pistes van in totaal 60 kilometer lang zijn wat moeilijkheidsgraad betreft overwegend makkelijk tot middelmatig, een skigebied voor echte genieters dus.
 • De langste afdaling is de zeven kilometer lange route van de Berneuse (2040m) naar Leysin. Boven op de top van de Berneuse gaat er nog een sleeplift verder omhoog naar de Chaux de Mont (2300m). Hierboven komt men in een skicircus waarvan de pistes onder aan de Tour de Mayen deel uitmaken.
 • Voordat men vanaf 2.040 meter richting dal skiet, wacht eerst boven op de Berneuse nog de attractie van Leysin: het draaiende panoramarestaurant "Kuklos". Vanuit dit etablissement heeft u het beste uitzicht op de Mont Blanc, de Eigernordwand en 29 andere bergen van ca. 4.000 meter hoogte. Wie zijn skihorizon wil verruimen treft enkele kilometers verder in noordoostelijke richting in Les Mosses een ander skigebied met 50 kilometer pistes en twaalf sleepliften. Ook de bekende 3000 meter hoge Glacier ligt op enkele kilometers afstand.
 • Maar u hoeft natuurlijk niet altijd te skiën ! Leysin is ook gastronomisch op de hoogte. Tussen de zonnige hellingen wachten gezellige "Hütten" op de skifans. Daar staat fondue klaar op rustieke tafeltjes en wordt de Fendant en Dôle in de glazen geschonken. Als de avond valt in Leysin zou u eigenlijk in een van de typische restaurants een tafel moeten reserveren. Rond de dertig "Gaststätten" bieden de vakantievierder hun regionale specialiteiten aan. En als men door de lieflijke steegjes beneden in het dorp langs de oude houten huizen slentert, komt men ook langs "le Leysin". Niet alleen het interieur loont een bezoek, de steaks en andere (gebraden) specialiteiten zijn de investering in een iets duurder diner meer dan waard.
 • Natuurlijk zijn er volop mogelijkheden voor het volgen van cursussen snowboarden en deltavliegen. De skischolen voor beginners en voor kinderen heeft een zeer goede reputatie. Twee loipen met een lengte van twaalf kilometer in Leysin en 30 kilometer in Les Mosses sluiten het ski- en langlaufprogramma van Leysin af. De hoogvlakte van Les Mosses naar La Lècherette geldt als een wonderschoon langlaufgebied.
 • Voor meer informatie m.b.t. ski gebied, tarieven en reserveren skiles kijk op: www.leysin.ch en www.teleleysin.ch. Sneeuwinformatie vindt u hier.
 • Ook een zomervakantie in Leysin is al gauw een actieve vakantie, alleen of voor het hele gezin. De majestueuze bergen verleiden tot het maken van prachtige wandelingen over meer dan 200 km gemarkeerde wandelpaden. In het centrum van Leysin is een fraai sportcentrum gerealiseerd. Daarin bevindt zich een schitterend wedstrijdbad, u kunt er open- en overdekt tennissen en er zijn squash- en fitnesruimtes, sauna etc. Verder is er een manege, een minigolf parcours en het gehele jaar door een schaatsmogelijkheid op de overdekte kunstijsbaan in het ijsstadion.
 • Een hele leuke wandeling is die naar Aigle. Een welhaast eindeloze afdeling naar het 800 meter lager gelegen Aigle. En dan weer terug met het bergtreintje. Heel erg leuk!
 • Als enige compensatie van de toeristenbelasting ontvangt u diverse kortingen op toegangsprijzen voor bijv. tennisbaan, zwembad, minigolf en zweefbanen.
Ga naar top pagina