Coronacrisis

Wij publiceren regelmatig over de stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis. Onder anderen over door de Belgische Overheid genomen maatregelen.

U vindt actuele informatie ook op onze Facebook-pagina Vakantiehuisverhuur EU.

EXTRA ANNULERINGSVOORWAARDEN CORONACRISIS

Beperkingen kunnen het gevolg zijn van landelijke, regionale of lokale overheidsmaatregelen. Annulering met volledige terugbetaling van betaald geld is mogelijk zou een of meer van de volgende overheidsmaatregelen op de verblijfsperiode van toepassing zijn:
 • het land van huurder beperkt of ontmoedigt reizen buiten de eigen regio;
 • recreatief verblijf in de gemeente van het gehuurde vakantiehuis is niet toegestaan;
 • de maximaal toegestane groepsgrootte voor het vakantiehuis is kleiner dan het gezelschap van huurder groot is;
 • grensoverschrijdend verkeer voor recreatieve doeleinden naar België is niet toegestaan.
Voor de goede orde, géén van deze maatregelen is momenteel van kracht.

EXTRA HYGIENEMAATREGELEN COVID-19

Om verblijf voor huurders, beheerder en eigenaar veilig(er) te maken zijn momenteel de volgende maatregelen van kracht:
 • gratis beschikbaarheid van desinfecterende zeep of zeepdispensers;
 • extra ontsmettende schoonmaak door de beheerder bij leegstand tussen twee verhuurperioden van 72 uur of minder;
 • op drukke wisseldagen (met veel extra schoonmaak- en ontsmettingswerk) kan het aankomsttijdstip voor huurders mogelijk moeten worden verlaat;
 • schone kussenbeschermers voor iedere huurder ongeacht wel of geen huur van bedlinnen;
 • verzoek aan huurders om bij vertrek het huis te ventileren door alle ramen en deuren minimaal 1 uur open te zetten;
 • eindcontrole en eventuele opname meterstanden door beheerder geschiedt ter meerdere veiligheid van allen ná vertrek van huurder;
 • op de huispagina is aangegeven welke maatregelen specifiek van kracht zijn.

CORONACRISIS NR 20 - 19 SEPTEMBER 2020

Had ik gedacht deze serie te kunnen beëindigen, helaas niet. Want de Belgische Overheid heeft besloten dat inwoners van de provincies Noord- en Zuid-Holland per 18 september tijdelijk niet langer welkom zijn. Getroffen huurders uit deze regio's zullen hun geld terugontvangen. Wel sneu voor de ondernemers in onze Ardennen regio; het aantal besmettingen in en rond Rendeux is bij de meeste 0 (zie ook bericht nr 18).
Voor een toelichting op de situatie per 18 september verwijzen wij naar een artikel van zaterdag 19 september op Nu.nl.

CORONACRISIS NR 19 - 24 JULI 2020

M.i.v. zaterdag 25 juli zijn door de Belgische Overheid nieuwe maatregelen getroffen. Wat de vakantieganger daarvan zal merken is vooral de draagplicht van een mondmasker op drukke plaatsen buiten zoals drukke winkelstraten en markten en in de horeca. Bij het betreden van een restaurant of café voor een tafel of voor toiletbezoek is het dragen van een mondmasker nu ook verplicht. Eenmaal aan tafel is het dat vanzelfsprekend niet meer. In winkels en supermarkten was die draagplicht er overigens al.
Onze tip: zorg er voor dat u altijd een kleine voorraad mondkapjes bij u heeft. Een goede bergplek voor de voorraaddoos is in de auto die veelal in de buurt zal zijn.
Voor een overzicht van actuele maatregelen verwijzen wij naar de site van de Belgische Overheid.

CORONACRISIS NR 18 - 18 JULI 2020   (update zaterdag 19 september)

Hier en daar lopen de besmettingen weer op, dat geeft geen goed gevoel. Maar hoe is de situatie ter plaatse eigenlijk? Wel, de kaart met aantallen per gemeente geeft inzicht. Het toont over de afgelopen 7 dagen het aantal besmettingen nú (cases) en ook het aantal besmettingen berekend per 100.000 inwoners (cumulative incidence).
Wanneer wij ons beperken tot het actueel aantal besmettingen dan zien we nu ook enkele ziektegevallen in Rendeux en rondom. Het zijn echter aantallen waar veel andere gemeenten 'jaloers' op zouden kunnen zijn: Rendeux (met onder meer Beffe en Magoster) met Hotton en La Roche-en-Ardenne scoren een 0. Durbuy (met onder meer Barvaux) en Marche-en-Famenne iets meer: 3.

Nieuwe update volgend weekend.

CORONACRISIS NR 17 - 10 JULI 2020

Wishful thinking of niet, van afsluiten van deze berichtenserie is toch nog even geen sprake. Want de Belgische Overheid heeft besloten dat het dragen van een mondmasker in winkels en op andere plekken waar veel volk samen komt vanaf zaterdag 11 juli verplicht is. Voor achtergrond en meer details zie hier het bericht van het Belgische VRT Nieuws.

CORONACRISIS NR 16 - 1 JULI 2020

We sluiten deze serie voorlopig af want wij zijn grotendeels weer terug in het "normale" normaal. En hopelijk blijft dat zo of wordt het stap voor stap nog beter. De 1,5 mtr afstandsregel is weliswaar nog van kracht waar de toerist vooral op terrassen of in een restaurant iets van merkt. In sommige winkels is een mondmasker aanbevolen of zelfs verplicht dus een voorraadje in de auto meenemen is verstandig.
Tot slot verwijzen wij onze huurders nogmaals graag naar de site van de Belgische Overheid om te zien welke maatregelen nog actueel van kracht zijn.

CORONACRISIS NR 15 - 6 JUNI 2020

Met alle beperkingen die er nog zijn keren we gaandeweg terug naar het "normale" normaal. Vanaf 15 juni is er dan ook veel weer mogelijk. Onze huurders verwijzen wij graag naar de site van de Belgische Overheid om te zien welke maatregelen nog actueel van kracht zijn.

CORONACRISIS NR 14 - 4 JUNI 2020

Hoera, grensovergang naar België naar een vakantiehuis is vanaf 15 juni voor eigenaren en huurders in de Ardennen weer toegestaan. De Belgen mogen zelfs al een weekje eerder weer naar de Ardennen. We mogen en kunnen daar eindelijk weer gaan genieten.
Dat wilt U ook? Check dan deze site voor beschikbare huizen. In de komende maanden is er nog wel ruimte en u bent van harte welkom! En voor hen die al geboekt hebben is er nu dus meer zekerheid dat hun vakantie gewoon doorgang vindt. Overigens geldt voor de grotere groepsaccomodaties nog even een maximum van 10 personen.
Voor het laatste COVID-19 nieuws zie hier de nieuwssite van VRT Nieuws. Voor recente reisadviezen Nederland verwijzen wij naar de site van BUZA Nederland.

CORONACRISIS NR 13 - 1 JUNI 2020

Wanneer mag de Nederlander de grens naar België weer over, wanneer is het huren van een vakantiehuis in de Ardennen weer toegestaan? Tja, het antwoord ligt in handen van de Belgische Overheid, maar die hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Wel zijn er verwachtingen, namelijk 8 juni of anders de 16e. Maar een verwachting is voor rekening van wie hem koestert dus feitelijk rest ons niets anders dan geduld en nog eens geduld.

CORONACRISIS NR 12 - 21 MEI 2020

Wat betreft de zogenoemde tweede verblijven is gebruik daarvan met onmiddellijke ingang toegestaan. Hoewel de berichtgeving steeds expliciet over de kust gaat geldt dit blijkbaar voor het hele land. Maar let wel, nog alleen voor de Belgen. Nederlanders die naar hun (gehuurde) vakantiehuis willen gaan staan nog even in de wacht. Zie ook het bericht van de VRT Nieuws. Maar om te zeggen dat nu echt alles duidelijk is? Voor Nederlanders blijven wij hopen op 8 juni a.s.

CORONACRISIS NR 11 - 14 MEI 2020

Helaas, nog steeds geen duidelijkheid. De Belgische noch de Nederlandse Overheid doen uitspraak over wanneer de grenzen over en weer voor toeristisch verkeer weer open gaan. Dit zegt de ANWB. We blijven hopen op 8 juni a.s.

CORONACRISIS NR 10 - 4 MEI 2020

België houdt tot en met maandag 8 juni zijn grenzen dicht voor alle niet-essentiële reizen. Dat heeft het Belgische crisiscentrum bekendgemaakt. Zonder goede reden mogen Belgen het land niet uit en buitenlanders het land niet in. Wel, voor de Nederlanders is dat nu duidelijk. Of daarmee meerdaags gebruik van vakantiehuizen voor Belgen tot 8 juni meteen definitief ook niet is toegestaan is niet duidelijk. Wij wachten nadere berichten af.

CORONACRISIS NR 9 - 27 APRIL 2020

Verhuur van vakantiehuisjes is nu definitief tot 18 mei niet toegestaan en mogelijk zelfs tot 8 juni. Vanaf 18 mei zijn namelijk vooralsnog alleen eendaagse reizen toegestaan en pas vanaf 8 juni meerdaagse. De Belgische overheid neemt kleine stapjes, kleiner dan de Nederlandse. Hopelijk vindt in mei nog enige verzachting plaats, uitgesloten is dat niet.

CORONACRISIS NR 8 - 25 APRIL 2020

Gisteren zijn door de Belgische Overheid nieuwe maatregelen afgekondigd. Zij houden een geleidelijke versoepeling in. Over het verblijf in vakantiehuizen wordt niets vermeld, ook niet over het weer toegestaan zijn van grensovergang naar (en van) België. Per 4 mei blijft het advies om vooral thuis te blijven. Het lijkt er dan ook op dat verblijf met toeristische doeleinden vooralsnog niet is toegestaan. Maar ik ga met mij bekende Belgen nader overleggen of zij eveneens deze mening zijn toegedaan. Meer over de genomen beslissingen vindt u hier.

CORONACRISIS NR 7 - 15 APRIL 2020

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft veel coronamaatregelen verlengd naar tot en met zondag 3 mei. Het gaat dan bijvoorbeeld over het samenscholingsverbod, de (meeste) winkels die gesloten moeten blijven en het verbod op verplaatsingen die niet-essentieel zijn, ofwel kortweg: "blijf in uw kot". Toch zijn er enkele aanpassingen die de maatregelen wat draaglijker moeten maken. Meer over de genomen beslissingen vindt u hier.

CORONACRISIS NR 6 - 28 MAART 2020

De Belgische Nationale Veiligheidsraad heeft de coronamaatregelen van woensdag 18 maart met twee weken verlengd tot en met zondag 19 april. Het gaat om maatregelen op federaal niveau, die gelden voor het hele land, maar er zijn ook maatregelen op Waals (en Vlaams en Brussels) niveau. Ziet u door het bos de bomen niet meer? Zij houden u op de weg.

CORONACRISIS NR 5 - 23 MAART 2020

Ook gezien de nieuwe maatregelen in Nederland bieden wij een extra mogelijkheid van omboeken. Namelijk wie daarbij nog geen nieuwe periode kan bepalen kan zonder geldverlies toch annuleren. Er volgt weliswaar geen terugbetaling van eerder gedane betalingen maar deze blijven dan gereserveerd voor een later door huurder uit te voeren boeking. U heeft dan a.h.w. een tegoedbon; deze heeft een maximale looptijd van 1 jaar.

CORONACRISIS NR 4 - 23 MAART 2020

"Toeristen, automobilisten die komen om goedkoper te tanken en eigenaren van een vakantiehuis op Belgisch grondgebied worden weggestuurd." Begrijpelijk! Meer daarover hier.

CORONACRISIS NR 3 - 22 MAART 2020

Er is op dit moment geen voorspelling te maken van de situatie na 6 april, zowel wat betreft de regelgeving in Nederland als die in België. Het is aan eenieder daarvan een eigen inschatting te maken. Is die om welke reden ook negatief dan raden wij aan tijdig om omboeking te verzoeken naar een andere periode.

CORONACRISIS NR 2 - 20 MAART 2020

Niemand had al meer de behoefte maar nu is het een feit: de reis naar een vakantiehuis vanuit Nederland naar België mag voorlopig niet meer. Tenminste tot 6 april.
Belgié sluit de grens.

CORONACRISIS NR 1 - 19 MAART 2020

België is zoals bekend grotendeels gesloten. Alle verhuur van vakantiehuizen (en hotelkamers etc.) is tot 6 april verboden. Wie daar meer over weten wil volge deze link. Hierover later meer.     - - - Coronanieuws - - - versie 20.1