Genieten aan de Vlaamse Kust

Van De Panne tegen de Franse grens tot aan Knokke-Heist tegen de Nederlandse grens; de kustlijn van Vlaanderen is 67 km lang en telt dertien badplaatsen met elk hun eigen typische sfeer en bezienswaardigenheden.

Het is prima vertoeven aan de Vlaamse Kust, in welk seizoen dan ook. In de lente is het er nog rustig en kun je genieten van relaxte fiets- en wandeltochten. In de zomer geniet je van de sfeervolle terrassen en brede stranden. In de herfst kan je er lekker uitwaaien in gezonde lucht en in de winter kom je alleen al met kijken naar de branding en horizon tot rust.

In deze blog noemen wij een paar aantrekkelijke mogelijkheden. De site De Belgische Kust vertelt meer en geeft actuele informatie.

  • neem de kusttram; shoppen gaat het leukst met de tram. Het startpunt is De Panne Centrum, het eindpunt ligt helemaal in Knokke. De tram stopt in het shoppinghart van verschillende kustgemeenten. De rit duurt 2 uur en 23 minuten en in de zomer vertrekt deze tram om de tien minuten. Overige seizoenen iets minder frequent.
  • “verdient een omweg”: wij noemen hier Fort Napoleon in de duinen van Oostende (halte Duin aan Zee en ja, uit Napoleons tijd) en zeker ook leuk voor kinderen. In Nieuwpoort (halte Nieuwpoort Stad) is er de Ganzepoort; een sluizencomplex van waaruit de IJzervlakte in de Eerste Wereldoorlog onder water werd gezet om de oprukkende Duitse troepen te stoppen. Het monument Koning Albert I eert en memoreert de gestorven frontsoldaten.
  • wandelen aan de kust; er zijn er de zg. Erfgoedwandelingen (10) en de Kustwandelroute. Langs de laatste liggen zo’n 40 tramhaltes dus starten en stoppen waar u maar wilt.
  • fietsen langs de kust; een 18-tal routes vragen om ontdekt te worden. Ze volgen de kust maar gaan ook het achterland in.
  • golfen en paardrijden langs de kust; het kan allemaal. Golfen kan je op vijf verschillende plaatsen en voor de paardenliefhebber liggen 70 km ruiterpaden klaar.

Wat evenementen

Een opsomming maakt deze blog meteen gedateerd. Het is daarom raadzaam de site De Belgische Kust te raadplegen voor actuele informatie.

Juni 2013
– Middelkerke, Bierweekend van 14 tot 16 juni
Juli 2013
– Zeebrugge, Navy Days op 6 en 7 juli. Tal van demonstraties.
– De Haan-Wenduine, Reuzenweekend op 13 tot 14 juli. Een grote stoet van reuzen.
– Nieuwpoort, circa 130 reuzen uit binnen- en buitenland nemen hieraan deel op 14 juli.
– Oostende Koerse, paardenrennen op maandagmiddag in juli en augustus.
– Oostende, Vurige Maandagen; Belgisch Kampioenschap Vuurwerk op maandagavond van 8 juli tot en met 15 augustus.
– De Panne, Leopoldfeesten; sfeervolle driedaagse in de pittoreske Dumontwijk van 17 tot 19 juli.
– De Panne, Landenvuurwerk op 26 juli.
Augustus 2013
– De Panne, Landenvuurwerk op 9 augustus.
– Bredene, gratis Afro C Festival van 9-10 augustus.
– Middelkerke, Noordzeefakkeltocht op 17 augustus. Indrukwekkend: 300 kustredders trekken met een fakkel de zee in.
– Knokke, Internationaal Vuurwerkfestival van 17 tot 25 augustus.
– Nieuwpoort, Sint Bernardus Feesten met straattheater, braderie en animatie met op zondag een optocht; 23 tot 25 augustus.
September 2013
– Middelkerke, Landbouwweekend, op de Zeedijk en het strand van 21 tot 22 september.
– Nieuwpoort, Groen- en Bloementapijt. N.a.v. 850 jaar Nieuwpoort wordt op het marktplein een bloementapijt aangelegd. Van 25 september tot 1 oktober.

Een kleine en willekeurige opsomming. Raadpleeg de site De Belgische Kust voor meer en actuele informatie.

  Te bereiken vanuit onze vakantiehuizen in de België.

Reacties zijn gesloten.