Verdient een omweg: Aigle, Vaud (Zwitserland)

Aigle ligt op een hoogte van 415m ongeveer 13 km ten zuid-zuidoosten van Montreux. Het ligt aan de oostelijke rand van de Rhône vallei aan de voet van de Zwitserse Alpen. Aigle bestaat uit de dorpen van Le Cloître, Vers Pousaz, en Fontanney. De omliggende gemeenten zijn Yvorne, Leysin, Ormont-Dessous, en Ollon in het kanton Vaud en Vouvry en Collombey-Muraz in het kanton Wallis. Dat Aigle al lang geleden is gesticht bewijzen graven en keramiek uit de bronstijd. Tijdens de Romeinse tijd lag Aigle op de weg van de Grote Sint Bernard-pas via Viviscus (Vevey) naar Aventicum (Avenches), de Romeinse hoofdstad. De Romeinen hadden een aantal namen voor Aigle zoals Ala (Vleugel), Alena (Kleine Vleugel), Aquilegia en Aquilas (Adelaars). De eerste middeleeuwse vermelding van de gemeente komt in 1150 onder de naam Alium. Een vermelding in 1153 geeft de naam Aleo. De Heilige Roomse keizer Hendrik IV gaf in 1076 het grondgebied van Aigle aan het huis van Savoye. De abdijen Sint Bernard en Saint-Maurice hadden ook belangen in Aigle. De laatste is een priorij waaraan het dorp van Le Cloître zijn naam ontleent. In 1231 werd Aigle door Thomas I van Savoye de status van marktstad verleend en in 1314 werd dit door Amadeus-V van Savoye verhoogd tot vrije stad. Aigle werd een belangrijk commerciëel centrum vanwege de ligging op de weg naar Italië. In 1475 werd Aigle veroverd door het kanton Bern, net als Ollon, Bex en Les Ormonts. Aigle werd zo het eerste franssprekende gebied in Zwitserland. Hoewel onderworpen aan Bern werd het de zetel van het ‘Gouvernement Aigle’. Van 1798 tot 1803 behoorde Aigle tot de kanton Leman in de Helvetische Republiek dat daarna echter door Napoleon tot het kanton Vaud werd getransformeerd. In de 19e eeuw was het kanton Vaud een uitgesproken tegenstander van een poging van een aantal kantons om van Zwitserland af te scheiden. Deze katholieke afscheidingsbeweging (Sonderbund) leidde tot interventie in 1847 door 99.000 Zwitserse federale troepen onder leiding van generaal Henri Dufour tegen 79.000 separatisten in wat genoemd wordt de Sonderbund oorlog. De scheiding werd ten koste van vele levens verhinderd. In 1848 werd de Zwitserse federale grondwet opgericht als antwoord op de Sonderbund oorlog. Vandaag de dag heeft Aigle circa 9.000 inwoners, voor 80% franssprekend.

Door een bevoorrechte positie, wat betreft klimaat en zon, is Aigle omgeven door vele hectaren wijngaarden. In feite is Aigle de belangrijkste regio waar Chablis wijn wordt geproduceerd. Deze wijnen zijn naar verluidt het allerbeste in heel Zwitserland. Bezoekers van het gebied zijn enthousiast over het 15e eeuwse Chateau d’Aigle in Aigle, de thuisbasis van twee wijnmusea. Het kasteel werd gebouwd, waarschijnlijk in de late 12e eeuw, door de familie Allio naar wie Aigle is vernoemd. Oorspronkelijk was het een versterkte toren maar al snel werd ze omringd door een verscheidenheid van gebouwen en een muur. In 1475 gedeeltelijk verbrand door de Berner en hun bondgenoten tijdens hun verovering van de regio werd het kasteel herbouwd. Het meest opvallende van het huidige kasteel, de vierkante toren, werd in die tijd gebouwd om een ronde toren vervangen. In de volgende eeuwen werd het nog meermalen veranderd.
De Kerk van Saint Maurice in Aigle werd gebouwd aan het einde van de 11e eeuw en is zeker een bezoek waard. De Rue de Jérusalem is een schilderachtige geplaveide straat met oude huizen verbonden door overdekte loopbruggen en voorbehouden voor voetgangers. De parallelle straat, de Rue du Bourg, is ook populair. U vindt er het marktplein en het stadhuis. Na een dag sightseeing bent u klaar voor een goede maaltijd en de restaurants in Aigle en omliggende gebied behagen u graag met hun lokale Zwitserse specialiteiten. Niet te verwonderen dat kaas en wijn daarbij veelal een prominente plaats innemen.

De weg van Aigle naar Leysin is een prachtige bergweg. Echter, veel leuker is het om van het 800 meter hoger gelegen Leysin te wandelen naar Aigle. Een prachtig wandelpad waarbij aan de urenlange afdaling geen einde lijkt te komen. Teruglopen hoeft gelukkig niet; dan neemt u in Aigle het leuke bergtreintje naar Leysin dat u tijdens steile klimmen van fantastische vergezichten laat genieten. Tjdens de afdaling loopt u langs het stationnetje in Aigle, dus er naar zoeken is niet nodig. Ook ziet u het kasteel op niet al te grote afstand.