Britse en Amerikaanse Oorlogsbegraafplaats Ardennen

Deze site – met haar wortels in de Ardennen – kan niet bestaan zonder aandacht voor de gebeurtenissen die rond Kerst 1944 hebben plaatsgehad. Hotton was de meest westelijke punt van de Duitse opmars bij het Ardennenoffensief en Hotton en la Roche bleken decision points bij het beletten van verdere opmars. Het gebied tussen Ourthe en Aisne was het strijdtoneel van de Amerikanen (7th Armored Division-“Hell on Wheels”, 84th Infantry Division), het gebied ten zuidoosten van de lijn Marche en Hotton vooral van de Britten (53rd Welsh Infantry Division). Aan Duitse zijde ging het om de pantzers van 116. Panzer-Division-“der Windhund”. Nog heden ten dage getuigen vele monumenten van de gebeurtenissen van toen.

De strijd ging ten koste van heel veel doden. De Britse oorlogsbegraafplaats ligt in het zuiden van Hotton op een bosrijk plateau. De meeste soldaten op deze begraafplaats zijn gesneuveld in december 1944 en januari 1945. Maar ook zijn er graven uit mei 1940. Hier rusten 666 soldaten en piloten van het Commonwealth, waaronder één 18-jarige Belg die in het uniform van de 53rd Welsh Division streed. Een-en-twintig graven dragen geen naam.

De gesneuvelde Amerikaanse soldaten zijn elders begraven. Hoog boven het Herveland steekt de Amerikaanse begraafplaats van Henri-Chapelle uit. Daar liggen op 23 hectare bijna 8000 soldaten begraven. Indrukwekkend is de zuilengang die de namen draagt van 450 soldaten waarvan de lichamen nooit werden gevonden.

Voor uzelf en met uw kinderen, een moment van bezinning, een moment van respect. Met recht en reden, een bijzonder reisdoel!

Te bereiken vanuit onze vakantiehuizen in België

–  Beffe-HR4p.knus huisje, zonnige tuin met schaduwrijke plekken; wifi.
–  Beffe-JV4p.zonnige tuin met schaduwrijke plekken, vanaf terras leuke doorkijk "in de verte", gezellig huis.
–  Magoster-16p.magnifiek uitzicht, privacy in grote tuin met twee terrassen, schommel, klimtouw en speeltoren met glijbaan.
–  Magoster-RJ6p.tegen bosrand met wandelpad direct het bos in; tuin met speelhuis voor kinderen.
–  Beffe-26p.met sauna en jeu-de-boullesbaan; zicht op lieflijk valleitje.
–  Beffe-LV12p.gerenoveerde boerderij aan de rand van het dorpje Beffe; zeer luxe inrichting; wifi; leuke speelkamer in voormalige koeienstal met o.a. tafelvoetbal, dart en biljart. Buiten petanquebaan.
–  Dochamps-3b19p.authentiek Ardense hoeve met wellsness-faciliteiten als 2 sauna’s en stoomcabine; wifi. Uitbreidbaar naar 24 peronen = Dochamps-3C.
–  Fraiture-AV24p.gerenoveerde 300 jaar oude woning nabij het dorpje Baraque Fraiture; 6 badkamers; wifi; leuke speelkamer met tafelvoetbal. Grote omheinde tuin.
–  Dochamps-3c25p.authentiek Ardense hoeve met wellsness-faciliteiten als 2 sauna’s en stoomcabine; wifi. Uitbreiding op Dochamps-3B met 2-persoonsslaapkamer en kamer met 2 één-persoonsbedden.